Når frykten lammer oss

Det er litt over et år siden covid-19 ble en del av hverdagen vår, og den fortsetter å påvirke oss. Jeg har ikke tenkt å gi mine synspunkter på pandemien, men reflektere rundt psykologiske ettervirkninger som følge av den. I november i fjor ble jeg en frivillig medarbeider i Kirkens SOS, fordi jeg hadde lyst til å gjøre noe godt for andre på frivillig basis. Det har vært, og fortsetter å være både givende, men også trist. Hver eneste gang jeg er på jobb, snakker jeg med mennesker som ikke ønsker å leve lenger. Jeg mener å tro, at det er blitt mange flere som kontakter Kirkens SOS pga. pandemien.

Covid-19 påvirker mennesker på ulike måter. Vi har fått regler vi må forholde oss til fra FHI, som følge av dette, som blant annet å bruke munnbind, og vaske og sprite hender. Det er blitt ringvirkninger som permittering, og oppsigelser. Det er mange næringsdrivende som sliter, og jeg vil tro det er flere konkurser som har skjedd. Jeg har ikke oversikt over alt dette, og jeg har ikke tenkt å gå så mye innpå det. Det jeg har lyst til å reflektere rundt er hvordan frykten lammer noen av oss pga pandemien, og hva vi kan gjøre for å leve med det ukjente.

Jeg vil nevne at jeg bruker frykt og angst om hverandre.

Medias påvirkning

Jeg merker meg at media skriver om smitte hver eneste dag. Det kan stå: «421 nye koronasmittede registrert søndag.» De skriver også om hendelser som har med smitte og død å gjøre, som f.eks.:»Smitten har spreidd seg – smittesporing i seks kommunar – To døde med korona etter låvearrangement.» eller «Smitten øker i Steinkjer – stenger skoler og kjøpesentre.» Disse sakene så jeg på Nrk i dag, mandag den 12. april.

Når media er så opptatt av smitte, og de fleste av oss er opptatt av å lese nyhetene, så påvirker det oss på en negativ måte. Noen av oss kan leve greit med å lese om dette, og tar det ikke så veldig innover oss. Mens andre av oss kjenner det mere på kroppen. Det er en kjent sak at media er med på å spre frykt i befolkningen.

Vi føler at vi ikke har kontroll

Videre tror jeg at noe av det som gjør mange av oss veldig redde, er at vi føler at vi ikke har kontroll.

På nettsiden nhi.no beskriver de covid-19 på følgende måte:

«Covid-19 står for «Coronavirus disease 2019″, som er en infeksjon med viruset SARS-CoV-2. Sykdommen rammer først og fremst luftveiene, men også andre organsystemer.»

De sier at covid-19 har forårsaket en pandemi, og er verdensomfattende. De sier at mange er døde pga. viruset. De sier at vi er i fare, fordi viruset sprer seg så fort. De sier, at vi må vaksinere oss, for ikke å bli smittet eller dø. De sier, at vi må holde avstand til hverandre. De sier, at vi ikke må være mange sammen, fordi viruset kan spre seg til mange, og forårsake mere smitte, og evt. død.

Jeg skjønner hvis du blir redd av å lese dette, og kanskje du også er et menneske som har opplevd dette på kroppen; enten ved å ha blitt smittet, vært veldig syk og ikke blitt bra igjen, sett andre bli syke i familien eller blant venner eller kjente, opplevd død pga. korona på nært hold, eller hørt om andre som dør pga. viruset.

Jeg tror det handler mye om følelsen av å ikke ha kontroll. Viruset er i tillegg skjult, som gjør at vi ikke vet hvor det er. Det blir som å bli angrepet av en slags usynlig fiende. Det er ingen steder å gjemme seg, hvis du ikke er totalt isolert.

Men hva gjør vi når vi blir redde for å bli smittet, bli syke, og ikke minst bli redde for å dø?

Her er mine tips:

  • Hvis du er en av dem som kjenner at du blir skikkelig redd når du leser om smittetilfeller, så vil jeg anbefale at du ikke ser så mye på nyhetene. Noen nyheter er greit å få med seg, men det kan se ut som om mange nyheter blir gjentatt. Ved å beskytte deg vil du kunne redusere frykten
  • Still spørsmålstegn til det som skjer, og ikke tro blindt på nyhetene. Tenk over hva du tror om det som skjer, og ikke la andre diktere deg
  • Begrens eller unngå å være sammen med mennesker som er veldig opptatt av hvor ille det er akkurat nå, og som snakker om det i tide og utide. Det vil bare gjøre at du føler deg enda mere redd
  • Være sammen med mennesker som evner å se det som er bra med denne tiden vi lever i: F.eks: Hvis du har mistet jobben; omfavne den ekstra tiden du har fått til å hvile/reflektere/være kreativ og komme med nye ideer til hvordan du skal forsørge deg selv
  • Bruk tid på aktiviteter som gjør deg glad
  • Vær sammen med mennesker som gjør deg glad
  • Ikke klandre andre som tenker annerledes enn deg. Ikke klandre andre for at du blir redd. Ta ansvar for ditt eget liv og dine egne tanker og følelser
  • Fokusere innover og kjenne etter hvordan du har det på innsiden
  • Ha kontakt med dine tanker og følelser, og ikke la de styre hverdagen din. Dette kan du oppnå ved å gjøre mindfulnessteknikker

Forskningen viser at ca. 95 % av våre tanker er ubevisste, og desverre negative. I tillegg er de fleste av våre tanker på autopilot. Hvordan tror du det påvirker deg, hvis du gjentagne ganger sier noe som sånt som: «Jeg er redd for å dø!»

Du vet ikke om at du sier det, fordi det er ubevisst, og du vet ikke hvor redd du er, men det kommer frem på ulike måter, som f.eks at du klandrer andre. Du kan klandre de som ikke vil ta vaksinen, fordi du mener at hvis de ikke tar den, kan det føre til at vi blir smittet og dør alle sammen. Når du ser anti-vaksine-mennesker demonstrere mot lockdown på Stortinget eller i andre land, blir du svært opprørt, og mener at disse menneskene ikke forstår alvoret av situasjonen. Du ønsker sterkt at de vil høre på deg, sånn at vi ikke dør, men innerst inne er det du som er mest redd for å dø.

Når tankene og følelsene våre styrer oss på denne måten, kan det føre til en følelse av hjelpeløshet og maktesløshet. Vi tror at vi ikke kan gjøre noe med situasjonen, og det kan skape veldig mye redsel, frykt og angst i oss. Vi kan føle at vi ikke har kontroll på noe, mens sannheten er at vi har. Du tar tilbake kontrollen ved å ta ansvar for å bli kjent med deg selv, og hvordan du har det på innsiden. Ved å bli kjent med tankene og følelsene dine, vil du vite hva som foregår inni deg. Når du har kunnskaper om deg selv, kan du endre på måten du tenker om deg selv og verden på.

Tross alt, så er den eneste du virkelig kan gjøre noe med; deg selv. Du kan kun kontrollere deg selv og din atferd, og ingen andre. Derfor er det å bruke tid på å endre andre mennesker, og kontrollere andres handlinger, bortkastet tid. Det er utmattende, frustrerende, og energitappende, og gir deg generelt mange skuffelser.

Når du fokuserer på deg selv, og dine egne tanker og følelser, vil du føle at du har mere kontroll. Det blir ikke sånn at viruset mirakulløst forsvinner, men du vil endre din måte å tenke om viruset på. For det er sånn, at det er ikke viruset som skremmer oss; det er måten vi tenker om viruset som skremmer oss.

Hvis du behøver hjelp til å gjøre endringer i hverdagen din, og mener jeg er en person som passer deg, så ta kontakt på telefon 47011083, eller send en mail til coaching@toveloeken.com.

Sjekk videoen min på «Velkommen» siden min her, ved å klikke på knappen nedenfor for å bli bedre kjent med meg:

Jeg gleder meg til å høre fra deg!

Om Tove

Jeg heter Tove og er ei dame som kommer fra Fræna Kommune i Møre og Romsdal. Jeg bor for tiden i Bærum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *