De brysomme og vanskelige følelsene

Er du i en situasjon hvor alt har snudd seg på hodet for deg akkurat nå? Kanskje du har mistet jobben din pga pandemien eller ekteskapet er i en krise? Kriser i hverdagen kan være svært utfordrende og ta mye av energien din, men det er mulig å gjøre noe med det.

Det er mange av oss som legger et lokk på følelsene våre når vi opplever store endringer i livene våre. Vi gjør det vi kan for å unngå selvransakelse, fordi vi vet hvor vondt og smertefullt det er. Følelsene blir på en måte en klamp om foten for oss; et stort irritasjonsmoment som vi ikke blir kvitt. Feilaktig tror vi at alt blir mye verre hvis vi våger å kjenne etter, men sannheten er det motsatte.

Når vi ikke kjenner på hvordan vi har det inni oss, vil følelsene kontrollere oss istedenfor at vi kontrollerer dem, hvilket kan gi mange ulike reaksjoner. Det kan gi oss en manglende følelse av mestring, fordi vi tror vi ikke kan styre det som skjer med oss. Det du kan gjøre for å unngå å gå i en sånn felle, er å lære deg selv bedre å kjenne. En måte å få bedre kjennskap til deg selv er å bruke mindfulness-teknikker. En teknikk er å observere deg selv når du sitter på et rolig sted hvor du ikke blir forstyrret, og bli oppmerksom på følelsene dine.

Ved å trene deg på å kjenne etter hvordan du har det vil du over tid oppleve en større mestringsfølelse, fordi følelsene ikke lenger føles overveldende på deg. Når du vet hva som rører seg inni deg, vil det bli enklere å vite hvor du står i forhold til følelsene dine. Jeg vil foreslå at du gjør dette til en vane hver eneste dag. Et tips er å observere følelsene dine før du står opp om morgenen. På denne måten vil du vite hvordan du har det og være i stand til å gi deg selv det du behøver.

Når du kjenner deg selv bedre, evner du i større grad å gi deg selv det du har behov for. Når du opplever en krise i hverdagen din, er det viktig at du gir deg selv lov til å kjenne etter hva de behovene er, og så handle deretter. Hvis det er slik at du behøver å sørge fordi du opplever et tap, f.eks mister jobben, så gi deg selv tid til å gjøre det. Jeg har en veldig tro på at kroppen vet hva den behøver, og gir deg signal. De signalene er ikke lett å få med seg hvis du ignorerer dine behov. Når du blir bedre på å lytte innover og kjenne etter, vil det bli lettere for deg å høre de signalene kroppen din gir deg. F.eks kan den si til deg, at den har behov for å være alene, og ikke gå på byen for å feste. Hvis du ikke tar det signalet på alvor, vil du lide i ettertid pga det. Det kan føre til at du neste dag vil våkne og føle deg helt forferdelig og skylde på alkoholen, men egentlig så handler det om at du ikke har ivaretatt deg selv.

Jeg tror at den eneste som vet hva du behøver, er deg selv. Det er ingen andre som kan fortelle deg hva du behøver og hva som er viktigst for deg. Vi kan alltids søke råd og veiledning hos andre mennesker, som kan være nyttig, men du er den som tar sjefsavgjørelsen og har siste ordet. Det kan også være nyttig å gå til en Coach, som meg, og sortere ut hva som skjer med deg, sånn at du opplever en større mestringsfølelse i hverdagen din. Dette kan jeg hjelpe deg med.

Er du interessert, kan du ta kontakt med meg på telefon 47011083 eller sende en mail til coaching@toveloeken.com. Du kan også legge igjen navn og epost i kontaktskjemaet mitt på siden min. Du kommer dit ved å klikke på knappen nedenfor:

Om Tove

Jeg heter Tove og er ei dame som kommer fra Fræna Kommune i Møre og Romsdal. Jeg bor for tiden i Bærum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *