Kriser kan bli til en reise inn i deg selv

Jeg er en type som elsker å lære, selv om det gjør vondt. Når jeg står midt oppi krisen er det vanskelig å se hva som er bra, og hva jeg kan høste av det. Men etter at jeg lærte meg mindfullness takler jeg kriser og utfordringer på en helt annen måte enn tidligere. Sannheten er at alle kan lære noe av utfordringer man møter på i livene sine. Spørsmålet er om du virkelig vil eller om du har gitt opp. Det er ikke opp til meg å fortelle deg hva du skal gjøre. Det mener jeg er kun opp til deg å bestemme.

Samtidig tenker jeg at det er mulig å skifte perspektiv, hvis du er villig og inspirert til å lære deg selv og verden å kjenne på en annen måte enn tidligere. For når du kommer i en krise er det viktig å tenke nytt og ikke henge deg opp i gamle tankemønstre om hvordan ting skal være for at du skal ha det bra. Vi er alle vanemennesker. Vi gjør oss avhengige av andre på godt og vondt, og tror at vi ikke kan greie oss uten hverandre. Spesielt når ting skjærer seg som at vi mister jobben som betalte regningene våre, eller at ektefellen flytter ut.

Endringer er alltid vanskelig å forholde seg til, men det er mulig å forholde seg til det som skjer på en måte som gjør at du føler du har kontroll på livet ditt. Mitt svar til det er å begynne med mindfulness. Mindfulness er oppmerksomt nærvær. Andre typer oversettelser er våkenhet, bevisst oppmerksomhet, tilstedeværelse. Denne typen teknikk får deg til å vende fokuset innover i deg selv og ikke utover. Når vi kun er ytrefokusert går vi glipp av skattene vi har inni oss. Vi ser ikke hvem vi virkelig er, og mangler balansen som er viktig for å leve et meningsfylt og godt liv.

Mange av oss lever gode liv selv om vi kun er ytrefokusert, men det er så lenge alt går på skinner. Så snart vi opplever en krise eller utfordring vil vi virkelig slite. Årsaken er mangel på indre fokus, og lite kjennskap til egne tanker og følelser. Mange av oss tror at alt bare skjer med og mot oss, at alt er tilfeldig og ikke mulig å kontrollere, men jeg mener det er feil å tenke sånn. Jeg mener det er mye opp til deg selv om hvordan du ønsker at livet ditt skal folde seg ut for deg.

Har du havnet i en krise kan du bestemme deg for å gjøre noe med det, å lære av det. Jeg lover deg at reisen mot å kjenne deg selv er både spennende og kan være smertefull, men pytt. Det klarer du. Det er jo tross alt bare følelser og vi er ikke våre følelser. Vi er hverken våre tanker eller følelser. De er en del av egoet, som jeg kaller det, den delen av deg som blir redd hver gang det skjer endringer i livet ditt, og som aldri er fornøyd med noe av det du gjør eller sier.

Å være mindful betyr å komme i en tilstand hvor du bare observerer og ikke fordømmer tankene eller følelsene dine. Det er et sted hvor du er nøytral til alt som skjer, og ikke blir overveldet av tankene eller følelsene dine. Denne måten å være på gir deg en følelse av å ha kontroll. Du vil oppdage at det er nettopp tankene og følelsene dine som får deg i trøbbel. Når egoet forteller deg at det er krise på gang, kan du enten bestemme deg for å gå fullstendig bananas eller å forholde deg rolig. Det er ditt valg, men du vil ikke se at du har et valg før du har praktisert mindfulness.

Jeg vil fortelle mere om hva jeg mener med egoet i neste blogginnlegg. Inntil videre vil jeg anbefale deg å finne mere ut om mindfulness, og hva det innebærer for deg å bruke det i hverdagen din. Behøver du veiledning, og/eller hjelp til å komme deg ut av krisen, er det bare å ta kontakt på telefon 47011083 eller send en melding til coaching@toveloeken.com. Du kan også ta kontakt via kontaktskjemaet på siden ved å klikke på knappen nedenfor:

Om Tove

Jeg heter Tove og er ei dame som kommer fra Fræna Kommune i Møre og Romsdal. Jeg bor for tiden i Bærum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *