Plastpose-stjelerne – vår tids moderne vikinger?

Jeg innrømmer det gjerne, at jeg tok feil. Det er jo ikke første gang. De siste årene har det faktisk blitt mange feilbedømmelser. Det viser seg at det er ikke korrupsjon, inhabilitet, å la være å betale for pendlerboliger, å jukse med aksjer eller mastere, som er det største samfunnsproblemet vårt. Så feil kan man altså ta. At Moxnes stikker av med solbriller eller at Kjerkol jukser med masteren, eller at Finnes driver med innside, er ingenting sammenlignet med plastpose-stjelerne.

Plastpose-stjelerne er nemlig mye verre. De er de hardeste blant de kriminelle, de som ikke frykter noe. Dristige og freidige raner de til seg den ene gratisposen etter den andre, mens Greta med ørneblikket ser en annen vei. Kanskje det også ligger en og annen gratisvare i gratisposen, som de, uten nevneverdig dårlig samvittighet tar med seg hjem og lager middag av.  

Akkurat som vikingene en gang herjet langs kysten og stjal alt de kom over, har vi nå fått en ny type vikinger i vårt moderne og «siviliserte» samfunn; plastpose- stjelerne.

Er det de samme som skyter ned bomring-kameraer? Eller lar være å betale skatt?

Kan det være en slags «stille» protest mot unødvendig inngripen i vår hverdag som kan rettferdiggjøres? Eller er det bare rett og rimelig at disse menneskene tas og henges ut til spott og spe for resten av befolkningen, akkurat som på 1700 tallet da gapestokken ble brukt for å straffe mindre lovbrudd i Norge?

Gapestokken ble spesielt anvendt for å straffe mindre forseelser som bl.a. usømmelig oppførsel. Dere husker sikkert Kjerkol, som ga uttrykk for følgende: «… nulltoleranse for feil oppførsel»?

Vi kan vel trygt si at Svein Østvik befinner seg i kategorien «folk med feil oppførsel», og som har vært og fortsatt er, i gapestokken. Er han en rebell, en som sier ifra der andre ikke våger, eller er han bare irriterende? Mange mener at han bør skamme seg for sine ulydige handlinger og rare meninger. Vil tro det er mektig provoserende at han opptrer med verdighet og integritet til tross for hundrevis og kanskje tusenvis av hatefulle ytringer mot han i sosiale medier. Vil tro noen mener han er ekstremt arrogant, fordi han tror han vet noe som de som kritiserer han ikke gjør. Du vet, janteloven!

Janteloven står sterkt i Norge:

  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Denne loven sitter godt i ryggmargen. Du kan være det snilleste mennesket på jord, og gjøre gode gjerninger blant dine medmennesker, men det hjelper ikke hvis du ikke har de riktige meningene, og de politisk korrekte holdningene. På tross av ditt sømløse moralske kompass, vil du alltid stå i fare for å havne i den moderne gapestokken, i mainstream media, på forsiden med fullt navn og bilde, og bli framstilt som noe helt annet enn du er, hvis du ikke vil holde deg innafor boksen.

Noen få vil forsvare deg, de som kjenner deg godt, men de fleste andre vil tro at alt som står på trykk, er sannheten, for media lyver jo ikke, gjør de vel? Så vil de kaste seg på mobbe-kampanjen godt tilrettelagt av redaktørene av medier med pressestøtte, for det er mye tryggere å være blant mobberne enn å bli gjenstand for den. Man får ut litt frustrasjoner, og det føles godt å ikle seg den moralske hatten, og peke fingre på de som ikke gjør hva som forventes av dem. Da føler man seg litt bedre, for en stakket stund i alle fall.

Men, tilbake til plastpose-stjelerne! Er de også et uttrykk for oppvigleri blant folket?

Hva tror du?  

Om Tove

Jeg heter Tove og er ei dame som kommer fra Fræna Kommune i Møre og Romsdal. Jeg bor for tiden i Bærum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *