Kjendislege hisser seg opp over helsereklamer – men glemmer hvor mange bivirkninger alle legemidler fører med seg

Det er uheldig at forbrukeren ikke forstår hva et produkt faktisk gjør med kroppen, at helsereklamen har for mange påstander, sier bl.a. kjendislege Kaveh Rashidi. Hva slags stunt er dette, Rashidi? Har du fått i oppdrag av staten til å snakke ned helseprodukter sånn at folk skal lures til å ta gifta du er tvungen til å gi til dine pasienter? I tillegg til å gjøre helseprodukter fra Life og andre helsekostbutikker utilgjengelig?

Ifølge Nettavisen, sier du at helseprodukter «burde ha egne regler, hva angår markedsføring, som gjør at påstander krever bred vitenskapelig dokumentasjon på pakningen og i markedsføringen.»

Dette får meg til å tenke på de legemidlene du gir dine pasienter. La oss ta et eksempel ved kolesterol-medisin. Finnes det gode og vitenskapelige studier på at legemidler hjelper mot høyt kolesterol? I Norge så er det vanlig at fastlegen gir kolesterolsenkende medikamenter ved «høyt» kolesterol. Et av dem som har vært i bruk, er simvastatin.

I 2010 advarte det amerikanske legemiddelverket mot alvorlige bivirkninger ved bruk av det kolesterolsenkende legemiddelet simvastatin. Det var 350 000 nordmenn som brukte det på den tiden. De fant ut at høye doser kunne føre til muskelskader og i sjeldne tilfeller nyreskader som i verste fall kan være dødelige. Simvastatin kom på markedet i Norge i 1990 og frem til i mars 2010 ble det rapportert om 903 bivirkninger, hvorav 303 ble klassifisert som alvorlige og 600 som lite alvorlige. Mange tilfeller ble ikke rapportert inn, så det virkelige antallet vites ikke.

I juni 2016 bestemte Statens legemiddelverk at simvastatin skulle bli den foretrukne kolesterolmedisinen for alle pasienter som hadde behov for det. Begrunnelsen var et voldsomt prisfall på medisinen, hvor de andre statinene kostet to-tre ganger mere, kunne avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket fortelle til Tidsskriftet.

Det er mange årsaker til at jeg ikke stoler på legers anvendelser av legemidler, og dette er en av dem. Den samme medisinen som det advares mot å ta i 2010, blir den mest foretrukne i 2016 på grunn av pris. Men, her kommer det mest oppsiktsvekkende. Påstanden om at pasienter med for høyt kolesterol behøver medisiner for å senke det, er blitt utfordret. Det er noen fagfolk som hevder at immunforsvaret vårt faktisk trenger kolesterol. De sier at høyt kolesterol ikke er farlig, men derimot sunt for oss. Uavhengig vitenskap, som British Medical Journal, har etterlyst grunnforskningen på både vaksiner og statiner. Produsentene vil ikke oppgi rådataene for å bekrefte forskning. Dermed vet man ikke hva hverken vaksiner eller statiner beskytter mot.

Allmennlege Sjur Even Aunmo har uttalt til hemali.no den 21. desember 2022, at «Høyt kolesterol er fint, kroppen trenger det. Men mange leger er redde for kolesterol og setter pasientene på statiner (kolesterolsenkende medikamenter).» Til forskjell fra mange fagfolk, så mener han at det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for å hevde at høyt kolesterol gir risiko for hjertesykdom.

I 2019 gikk legen over til lavkarbo diett etter at vitenskapelige studier beviste at mettet fett ikke er farlig. Det var heller det flerumettede fettet og karbohydrater som var problemet. Dette stemte godt med erfaringene han fikk med sine pasienter, hvor et kosthold med lite fett, helst flerumettet, og grove karbohydrater, ikke fungerte så godt på dem. Det førte ikke til vektnedgang eller lavere blodtrykk. Hvordan han lærte at mettet fett var farlig? Jo, gjennom legestudiet lærte de at fett kunne være farlig.

Han nevner en studie, som heter «Womans Health Initiativ,» hvor de fant ut at kvinner som gikk på statiner hadde 71 % høyere risiko for diabetes type 2 enn kontrollgruppen. Til og med Felleskatalogen opplyser om risiko for diabetes ved bruk av statiner. For øvrig er diabetes 2 forbundet med hjerte- og karsykdom, nervesykdom, demens, nyresykdom og øyesykdom, i tillegg til faren for å få kreft ved for mye druesukker i blodet.

Aunmo spør om det er på tide å bytte ut kolesterol med blodsukker som årsak til hjerte- og karsykdom. Et interessant spørsmål som fortjener å bli sett nærmere på, mener jeg.

Uansett, myten om mettet fett slås altså i hjel ved nyere forskning, og etter min mening burde leger som skriver ut kolesterolsenkende medikamenter til sine pasienter, ta dette på alvor. Men, som mange av oss vet, så er det ikke lov til å foreskrive annet enn Big Pharma legemidler til pasientene. Det er så grunnfesta i ryggmargen, at det vil nok ikke skje i nærmeste framtid. Derfor oppfordrer jeg de som tror de sliter med høyt kolesterol å sette seg inn i hva det egentlig betyr.

Kjendislege Kaveh Rashidi kan godt sette spørsmålstegn til alle helsereklamene, men kanskje han også skulle ha vært mere kritisk til legemidlene han anbefaler sine pasienter, og brukt tid på å sette seg inn i hva uavhengig forskning har å fortelle. Det hadde ikke skada i alle fall, kanskje heller redda liv i større grad. Jeg har heller aldri fått bivirkninger av noe jeg har kjøpt på helsekostbutikken, men derimot så har det ikke vært helt fritt ved inntak av smertestillende medisin ved kneoperasjoner jeg har vært igjennom. De har jeg aldri tålt. Kroppen støter svineriet ut, og bra er det.  Jeg har en kropp som sier ifra hvis den får noe den ikke skal ha.

Jeg velger urter og eteriske oljer, fordi jeg har erfart at de virker, og de er helt uten bivirkninger. Det er sånn jeg dementerer påstander; ikke ved å stole blindt på vitenskapen, for deler av den kan man faktisk ikke stole på. Men ved å sette meg inn i andres erfaringer, lese interessante bøker og ikke minst lytte til Allmennlege Sjur Even Aunmo, som virker mere troverdig enn kjendislegen Kaveh Rashidi. Sorry, Rashidi, men du faller igjennom for meg. Kanskje fordi du virker til å være et talerør for Big Pharma, og de har jeg aldri stolt på.

Uansett, jeg anbefaler alle å tenke sjøl, og ikke stole blindt på noen. Det er alltid det beste.

 

Kilder:

Artikkel fra nettavisen.no:

https://www.nettavisen.no/livsstil/kaveh-rashidi-ser-rodt-etter-disse-helsereklamene-helt-absurd/s/5-95-1190043

Artikkel fra nrk.no:

https://www.nrk.no/norge/advarer-mot-kolesterolmedisin-1.7053368

Artikkel fra Tidsskriftet:

https://tidsskriftet.no/2005/04/simvastatin-blir-forstevalg

Artikkel fra hemali.no:

Kolesterolmedikament på blå resept fra nyttår

Om Tove

Jeg heter Tove og er ei dame som kommer fra Fræna Kommune i Møre og Romsdal. Jeg bor for tiden i Bærum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *