Kan jeg få lov til å kalle meg for ei kvinne, eller blir du krenka da?

Fra mitt oppriktige hjerteståsted; jeg er bitte litt forvirra på hva 8. mars, kvinnedagen er for; altså hva feirer vi egentlig? Den har egentlig ikke betydd noe særlig for meg, og jeg har ikke helt skjønt hvorfor. Jeg har aldri vært med i 8 mars tog, og jeg vet ærlig talt ikke hvorfor det blir arrangert. Man skulle tro det handla om kvinner, siden det er selve kvinnedagen, men de siste årene har jeg lært at ingenting er slik man tror det er. Denne dagen kan handle om noe helt annet, og det har jeg en mistanke om at det gjør også; uten at jeg helt greier å sette ord på hva det er.

Men, en ting er i alle fall klinkende klart, og det er at kvinnedagen er kuppa. Det er det ingen tvil om. I Oslo er det to 8. mars markeringer, fordi det er blitt konflikter på hvem som skal få lov til å delta i toget i disse svært så kjønnsforvirrende tider. Hver og en kan jo ulykkeligvis rote seg bort i hjernetåka over hva slags kjønn man tilhører når man ikke har lov til å si at man er/har et spesielt kjønn. Jeg kan til en viss grad forstå at det oppleves både forstyrrende og krenkende hvis man sier at det finnes bare to kjønn, men jeg vil allikevel våge meg frampå med mine synspunkter allikevel.

Jeg vil spørre om vi har glemt gammal visdom eller kan jeg være så freidig og kalle det for fakta? Hvis jeg har en vagina; er jeg da ei kvinne? Kan jeg da få lov til å kalle meg for ei kvinne uten at det blir sett på som krenkende og i verste fall å være fiendtlig innstilt overfor f.eks. transkvinner eller de som forsvarer transkvinners rettigheter?

På wikipedia sier de at «En transkvinne er en kvinne som ble registrert som gutt ved fødselen.» Denne måten å beskrive en gutt på, er litt forstyrrende for meg. Hvis en gutt har penis, er han ikke da en gutt eller mann uansett hvor mye jente eller kvinne han føler seg? Og, ikke minst; får jeg lov til å si at jeg syns det er urettferdig at en transkvinne får lov til å konkurrere mot kvinner i ulike konkurranser, eller er jeg bare misunnelig, egoistisk og hatefull da?

Tråkka jeg i krenkesalaten nå? Var jeg såpass politisk ukorrekt at PST og politiet registrerte uttalelsene mine på radaren sin? Eller vil noen organisasjoner nekte meg å være med i 8. mars toget?

Noen mener nemlig at 8. mars dagen ikke er for kvinner. Det har oppstått konflikter, fordi kvinneaktivister bruker paroler som «nei til vranglære i grunnskolen» og «jenter og kvinner har ikke penis» og «kun kvinner er kvinner» og «transkvinner er menn.» Sånne uttrykk blir vurdert som krenkende overfor dem som ikke har en vagina av flere organisasjoner som har fordømt transfobiske paroler i forbindelse med 8. mars. Som reaksjon på WDI’s paroleforslag uttalte leder i Rød Ungdom Alberte Bekkhus at TERF’er «allierer seg med høyreekstreme grupperinger» og har «ingenting i kvinnebevegelsen å gjøre», og «at man kan ikke kalle seg feminist dersom man er transekskluderende,» (Fra Wikipedia).

Ut ifra det de sier her, så kan jeg ikke trekke en annen slutning, enn at kvinner er ikke lenger velkomne i 8. mars toget på kvinnedagen, spesielt ikke hvis de slåss for retten til å ha kvinnedagen for seg sjøl. Men, hva sier det om samfunnet i dag, når kvinner ser seg nødt til å bruke 8. mars til å slåss for retten til å markere at kvinnedagen er for kvinner og ikke transkvinner? I tillegg til å høre at de ikke har noe i kvinnebevegelsen å gjøre eller at de ikke er feminister hvis de ekskluderer transer?

Jeg konkluderer i alle fall med, at 8. mars ikke har noe med kvinner å gjøre. For meg kan det virke som, at noen som befinner seg i kulissene med betydelig makt, bruker denne dagen til å skape konflikter sånn at de kan fortsette med å ta fra kvinner rettigheter og skvise kraften ut av oss. At denne dagen er vår, er bare en ren illusjon som noen har greidd å få oss til å tro. Kan ikke se bort fra at det er politiske motiver ute og går her. Jeg sier ikke at vi ikke skal feire dagen, men at det kanskje må gjøres med innsikt i hva som ligger bak.

Kanskje vi kan lage en egen markering som passer for oss, og la være å gå inn i kampen vi ser i 8. mars tog, for den som vil det. Jeg kommer nok aldri til å bli en kvinneaktivist i et tog den 8. mars. Det er fullstendig bortkasta tid, spør du meg. Jeg vet hvem jeg er, og jeg vet hvorfor de vil ha kontroll på meg og andre kvinner.

Men, uansett hvordan du tenker om denne dagen, så vil jeg sende deg masse gode og varme tanker.  Vær stolt av den du er, og ivareta deg sjøl så godt du kan.

Gratulerer med dagen!

 

Om Tove

Jeg heter Tove og er ei dame som kommer fra Fræna Kommune i Møre og Romsdal. Jeg bor for tiden i Bærum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *