Hva forteller du om deg selv?

I dag leste jeg et innlegg som Loveleen Rihel Brenna har skrevet. Hvis du har lyst til å lese, kan du trykke på linken under:

https://www.fvn.no/kultur/lokalkulturen/i/0wmro/hvilken-fortelling-forteller-du-om-deg-selv

Hun ble umiddelbart et menneske som inspirerer meg. Artikkelen hennes handlet om hva slags fortellinger du forteller om deg selv. Hun nevner også at det er fullt mulig å endre på hvordan du forteller om fortiden din. Jeg har lyst til å bruke min egen livshistorie for å understreke hva jeg mener om temaet.

I mange år har jeg latt meg bli definert av andre. Jeg har manglet kontakten med en kjerne inni meg, med identiten min, som kunne ha hjulpet meg til å forstå meg selv og verden bedre. Jeg vokste opp med lav selvfølelse, en følelse av å være verdiløs, og aldri føle meg bra nok. Selvtilliten var på høyde med gresset, og jeg trodde ikke at jeg kunne bidra med noe positivt. Det medførte mye smerte for meg, og jeg følte meg ofte ensom.

Min måte å takle dette på var å skylde på alle andre. Mine foreldre, søsken, lærere, venner osv. Det var alle andres feil at jeg hadde det så dårlig. Men den som fikk det aller verst, var meg selv. Jeg hatet meg selv intenst. Du kjenner kanskje til den indre stemmen inni deg? Som snakker til deg? Min indre stemme klaget ustanselig. På meg. På hvor dum jeg var, og hvilken taper jeg var. Den kritiserte meg for det meste, og jeg fikk aldri fred fra den.

Etter en vanskelig opplevelse, som gikk veldig inn på meg, fant jeg ut at nok var nok. Jeg la en plan og lovet meg selv at jeg skulle gjøre hva jeg kunne for å endre min måte å forholde meg til livet på. Det handlet om hva slags historie jeg forteller til meg selv og verden. Jeg var lei av at den historien alltid var negativ. Derfor begynte jeg å tenke over hvordan jeg kunne endre den til noe som gjorde meg stolt over å være den jeg er.

Jeg lærte at det er en sammenheng mellom atferd og tankene og følelsene våre. Det visste jeg egentlig fra før, men jeg gikk grundigere til verks denne gangen. Jeg har meditert i mange år, men det ble aldri en rutine for meg. Det ble tilfeldig og når jeg følte for det. Det var nok derfor jeg ikke opplevde å få det store utbyttet av det. Denne gangen begynte jeg med regelmessig meditasjon hver eneste morgen og kveld. Det var først da resultatene begynte å vise seg for meg.

Det som skjer når du mediterer over tid, er at du blir mere oppmerksom på tankene og følelsene dine. Veldig mange av oss er ikke oppmerksomme på hva vi tenker. Noe som betyr, at tankene og følelsene har en tendens til å styre oss. Når du mediterer vil du oppdage at ting ikke skjer tilfeldig.

La meg komme med et eksempel:

Du møter noen du kjenner på veien hjem fra jobb, som du kommer i prat med. Du er opptatt av hva du skal lage til middag, og er sulten. Dette tenker du på mens du prater med personen. Du vil helst hjem og starte med middagen, men personen har noe viktig å fortelle deg. Mens personen forteller tenker du på hvor sulten du er, og at du helst bare vil avbryte samtalen og gå hjem. Men istedenfor fortsetter du å lytte til personen. Du kjenner deg mer og mer urolig i kroppen, og spenner deg. Du kjenner at du blir mer og mer irritert på personen som står foran deg. Når det er gått ti minutter sier du til personen: «Dette har jeg ikke tid til.» og går uten å si mere. Personen du akkurat hadde en samtale med, står igjen med et stort spørsmålstegn skrevet over hele seg, og forstår ikke hva som akkurat skjedde.

Når du står og skreller poteter i etterkant av samtalen, kjenner du på irritasjon og sinne. Du glefser til mannen din, og han forstår ikke hva galt han gjør. Det dårlige humøret fortsetter utover hele dagen til utover kvelden. Da får du besøk av en venninne, og forteller om hva som skjedde tidligere på dagen. Da kjenner du en lettelse inni deg. Men neste dag møter du på samme personen du møtte på i går, og du kjenner irritasjonen stige opp i deg igjen.

Dette er bare et eksempel. Det jeg ønsker å fortelle med denne lille historien, er at når du ikke er bevisst på tankene dine, vil sånne hendelser skje hele tiden. Det er mye som skjer i dette eksempelet. Istedenfor å ta deg selv på alvor, og ivareta ditt fysiske behov for mat, blir du værende for å lytte til til personen. Du kjenner følelsen av irritasjon, men du er ikke klar over hva som gjorde at den følelsen kom. Men fakta er at det var tanker som satte i gang følelsen av irritasjon. Tankene kommer foran følelsen, som setter i gang en handling.

Kort forklart så er det slik at situasjonen kommer først, deretter tankene som setter i gang sansene og følelsene, og så handlingen.

Vi har alle en indre kritiker i oss, som desverre har en tendens til å legge vekt på det negative. Den kan være selv-begrensende, og lage antagelser som ikke stemmer med virkeligheten. Den kan ha tanker på autopilot, eller tenke andres tanker.

Forskningen sier at 95 % av tankene våre er negative. Det er ganske mye, og kan være svært ødeleggende for oss. Spesielt når vi ikke vet hva vi tenker. Det er også slik at mange av oss lever på autopilot, som betyr at vi gjentar de samme tankene om igjen og om igjen. Du kan tenke deg hvordan det blir når de fleste av tankene er negative, og hva det gjør med deg som person.

Her er noen spørsmål for å sjekke ut om du er en av dem som har en sterk indre kritiker i deg selv:

Er du en person som har en tendens til å kritisere deg selv, holde deg selv tilbake, og snakke negativt om/til deg selv?

Forsvarer du deg selv, anklager andre, og forteller deg selv at det ikke er din feil?

Snakker du ofte negativt om andre?

Har du vanskelig for å si noe fint om deg selv, og gi deg selv anerkjennelse?

Er du ofte frustrert?

Kjenner du deg igjen?

Ved å integrere mindfulness i hverdagen din, vil du bli kjent med din indre kritiker. Du vil kunne ta steg for å ta kontroll over dine tanker, og etter hvert endre dem til noe som gagner deg bedre.

Hvis kvinnen i eksempelet over bestemte seg for å begynne med mindfulness teknikker, ville hun etter hvert forstå seg selv og sine handlinger bedre. Mindfulness handler blant annet om å bli kjent med tankene og følelsene dine på en måte som gir deg en følelse av å ha kontroll, slik at det ikke er tankene og følelsene som kontrollerer deg.

Mindfulness har mange fordeler. Du kan lese mere om dem ved å klikke på knapper nedenfor:

Hverdagen vår kan være utfordrende. Vi opplever skuffelser, sorg, tristhet, og regnværsdager. Når vi driver med mindfulness forsvinner ikke utfordringene, men vi blir bedre til å møte dem, og akseptere at de er en del av hverdagen vår. Ved å redusere på motstand i livet vårt, vil det ikke føles som å gå i motbakker eller å padle oppstrøms hele tiden.

Så hvordan er din historie? Føler du deg stolt når du forteller om deg selv? Ønsker du å lære deg selv bedre å kjenne, og fortelle en annen historie, er du velkommen til å bestille en coaching/reflekssjonsamtale med meg. Du kan ringe til telefon 47011083 eller sende en mail til coaching@toveloeken.com.

Om Tove

Jeg heter Tove og er ei dame som kommer fra Fræna Kommune i Møre og Romsdal. Jeg bor for tiden i Bærum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *