Sliter du med fibromyalgi? Har du prøvd dietter og behandlinger uten å føle fremgang? Har du en følelse av at ingenting hjelper, at du føler at du står fast? Da må du lese videre.

I rundt 2015 fikk jeg diagnosen fibromyalgi av min fastlege. Før det hadde jeg vært på St. Olavs Hospital for å sjekke ut et nakkeproblem. Legen for øre-nese-hals fortalte at jeg ikke behøvde å operere nakken min, men det var noe annet jeg måtte være oppmerksom på. Han mente jeg hadde fibromyalgi. På dette tidspunktet ante jeg ingenting om hva fibromyalgi var, men det føltes som en dødsdom.

Jeg begynte å gråte og jeg gråt i flere timer i bilen etterpå. Da jeg fikk muligheten sjekket jeg begrepet på nettet. Jeg forstod ganske raskt, at mine fysiske og mentale plager hadde mye med dette å gjøre. Jeg fikk ikke gjort alt jeg ønsket, og var nødt til å være forsiktig så jeg ikke ble utmattet. Turer i naturen var et spesielt savn. Hvis jeg hadde energi ville jeg gå en fjelltur, som jeg elsket. Men jeg visste også at etter en sånn tur kunne jeg være utmattet i flere uker, også måneder.

Livet var slitsomt på mange måter, og jeg visste ikke hvordan jeg skulle bli bedre. For at du skal vite mere hva jeg slet med så vil jeg gi deg noen av symptomene mine: Det var hjernetåke, utmattelse, hodepine, smerter i muskler og ledd, konsentrasjonsproblemer, slapphet, og mageproblemer. Under stress og fysisk aktivitet forverret disee symptomene seg.

Det var mye som skjedde med meg, men det var noe inni meg som ikke helt ville akseptere tilstanden. Allikevel skjedde det ikke noe markant før flere år seinere.

Sommeren 2018

Etter å ha gått igjennom en diett av Anthony Williams, og spist bare frukt og grønnsaker i 23 dager (skulle vært 28 dager, men jeg brøt før), ble jeg mye bedre. Jeg gikk turer fra 40-45 minutter fem dager i uken. Dette var den sommeren det var rundt 30 grader, og det var deilig å være ute i naturen og igjen kunne bevege på meg. Det ga meg en fantastisk boost å kunne være såpass mye i bevegelse uten å bli utmattet.

Det jeg også jobbet med var mine følelser rundt min egen kropp. Jeg begynte å se på meg selv som frisk, og la vekk følelsen av maktesløshet over ikke å kunne styre min egen kropp. Mange av symptomene bare forsvant og har ikke kommet tilbake.

Etter dietten fortsatte jeg å følge iallefall noen av Anthony Williams råd og anbefalinger, men etterhvert ble jeg lei av det. Jeg opplevde det som slitsomt å være så nøye med kosten min. Når jeg var ute på restaurant var det så mye jeg måtte være oppmerksom på, som ødela opplevelsen. Jeg følte meg bundet og ønsket å føle meg mere fri. Jeg bestemte meg for å endre min måte å tenke om meg selv på enda mere. Derfor ble jeg medlem av en side på Facebook som kaller seg for «intuitive eaters».

Jeg begynte å tenke utifra prinsippet at kroppen min vet hva jeg vil ha. Ikke hva som er sunt for meg eller bra for meg, men hva jeg vil ha. Det er en vesentlig forskjell på de to utsagnene. Jeg har vært på dietter hele livet mitt, og var lei av det. Nå ville jeg velge hva jeg hadde lyst på. Jeg ga kroppen min lov til å ta valg, og det skulle være utifra hva jeg hadde lyst på. Jeg begynte å stole på at kroppen min visste hva den gjorde.

Etter at jeg begynte med dette har jeg opplevd en veldig stor frihetsfølelse med tanke på mat og drikke. Dere tror kanskje at når jeg ga kroppen min valg til å spise hva jeg hadde lyst på, så ville jeg ofte velge mat som er usunt for meg, og så ville jeg legge på meg. Faktisk så velger jeg fortsatt smoothie til frokost og gjerne også til lunsj, fordi jeg elsker frukt. Og jeg stopper å spise når jeg er mett.

Jeg har spist en del is i sommer, både med melk og med soya, og har nytt opplevelsen. Jeg har vært på restauranter og valgt mat med hvetemel og sukker, og har gledet meg over at jeg kan velge det. Nå og da får jeg veldig lyst på en hvetebolle eller noe annet godt. Da spiser jeg det. Eller en pose med lakris eller en sjokolade, som jeg elsker. Jeg bare kjører på.

Blir jeg verre i kroppen av å spise dette? Nei, jeg blir ikke det. Det handler alltid om hvordan jeg tenker om min egen kropp. Det som gjør meg verre er negative tanker og overbevisninger om meg selv, når jeg ikke har kontakt med kilden i meg. Det er da jeg får smerter i kroppen min, og spesielt når jeg stresser i hverdagen min. Når vi stresser er vi ikke på linje med kilden i oss. Når jeg tenker og føler at jeg er frisk, når jeg føler meg glad og takknemlig for kroppen min, da er alt som det skal være.

Sjekk bildet ovenfor! Kan du kjenne deg igjen?

Anthony Williams mener at vi er nødt til å følge planen hans for å bli frisk, å følge den til punkt og prikke. Jeg har ikke gjort det, og ble aldri ferdig med opplegget som han mener jeg skulle holde meg til. Jeg følte meg bundet av det, og valgte å forlate den for å prøve noe annet, å ha tillit til at min egen kropp velger for meg. Da føler jeg at det er jeg som har kontroll over kroppen min, og har full tillit til min egen innsikt og kraft til å være frisk.

En annen viktig ting jeg vil tilføye er å lytte til kroppen. Jeg har opplevd en del traumer i livet mitt, som jeg ikke har gitt oppmerksomhet. Smertene jeg hadde i kroppen min kom fra disse uutrykte følelsene. Derfor ser jeg på smerteforløsning som et viktig arbeide i min praksis, som skjer ved fokus innover i seg selv og aksept av følelser.

Jeg velger aktiviteter utifra lyst og behov

Noe annet jeg har utfordret med meg selv på, er hvordan jeg tenker om aktiviteter. Jeg har lyst til å føle meg i form, til å føle meg sterk og energisk. I vinter begynte jeg med å trene inne hvor jeg fulgte en nettside som kaller seg for live.gym. Jeg liker dem veldig godt, men opplevde ofte at det var problemer med internett. I tillegg var det også tider da jeg ikke hadde lyst til å gjøre det jeg hadde planlagt for meg selv.

Derfor var det på tide å tenke nytt også med dette. Jeg vet at jeg elsker å danse, og derfor startet jeg med det. Ikke utifra noe jeg velger på nettet, men utifra hva kroppen min velger å gjøre. Jeg setter bare på musikk som resonnerer med energien min der og da, også begynner jeg å danse. Jeg legger all min tillit til kroppen min som velger de bevegelsene jeg behøver der og da.

Denne måten å være i aktivitet på føles veldig frigjørende. Det har også gjort at jeg lytter til kroppen min, for når den ønsker å bevege på seg, og hva den ønsker å gjøre. Det er altså ingen plan for når dette skal skje, eller hva det er som skal skje. Det gjør at jeg opplever det som svært behagelig.

Dere tror kanskje at på denne måten så blir det ikke mye aktivitet, og det kan også skje. Blant annet så syklet jeg mere før jeg kom frem til dette, og var i bedre form, men siden jeg ikke liker å sykle så ofte, så må det bli sånn. Jeg tvinger ikke kroppen min til å gjøre noe den ikke vil gjøre, og jeg kan fint leve med at jeg ikke kan gå toppturer i fjellet. Jeg tror at vi stresser kroppen vår unødig når vi tvinger den til å gjøre noe den faktisk ikke har så veldig lyst til å gjøre.

På denne måten kan jeg sykle en tur ned til Sandvika, og handle, og så går jeg den bratteste bakken tibake.. Det går helt fint. Jeg syns det er deilig å ikke presse kroppen min til å gjøre noe den ikke vil, bare fordi jeg insisterer. Til høsten har jeg planer om å gjøre mere aktivitet, men jeg har lyst til å se hvordan dette blir for meg en periode fremover. Jeg sanker erfaringer.

Uansett, så ser jeg på meg selv som frisk i dag. Disse nye tankene og overbevisningene om meg selv har friskmeldt meg. Jeg har begynt å utfordre nye tanker også. Er vi nødt til å holde oss i form? Er vi nødt til å spise sunt? Hva om vi bare gjør det vi har lyst til å gjøre? Hva skjer da? Forskningen viser at når vi visualiserer at vi trener, så skjer det faktisk en forbedring av formen vår. Da har tankene våre mye kraft vil jeg tro.

Men så er også spørsmålet. Har jeg lyst til å la være å bevege på meg? Nei, jeg har ikke det. Kroppen min viser tegn til å ønske bevegelser hele tiden. Jeg er blitt god til å lytte til kroppen min, og gjør det den vil. Dette er blitt den nye måten min å forholde meg til kroppen min på. Det viser seg at når jeg gir kroppen min frihet til å være det den er, så trives den mye bedre.

Du kan endre din måte å forholde deg til deg selv på

Har jeg tenkt å si til deg, at det er din egen feil at du er syk? Nei, det er ikke spesielt oppløftende, er det vel. Jeg vet at det er mange av dere som er veldig syke, og jeg er lei meg på deres vegne. Jeg kan si til deg at jeg forstår deg, og at jeg ønsker noe som er bedre for deg. Jeg vet at du har kraften i deg til å føle deg bedre ved å ta ansvar for din egen helbred. Du har kraften i deg til å gjøre de endringene du ønsker i livet ditt. Jeg kan hjelpe deg med det, til å vite hvor du skal starte, og hva du skal starte med, og finne en plan du kan følge for å komme dit du ønsker.

Du trenger å komme tilbake til den tiden du hadde tillit til deg selv og kroppen din, og bygge tillit på nytt. Kroppen din kjenner deg godt, og vet hva som er best for den. Ved å lytte innover vil du få kontakt med den innsikten og kunnskapen den besitter.

Ta kontakt på 47011083 eller skriv til coaching@toveloeken.com, eller ta kontakt via kontaktskjemaet mitt.

%d bloggere liker dette: